12 nieuwe tips om streeploos en effectief te dweilen in 2023

12 nieuwe tips om streeploos en effectief te dweilen in 2024

Als het gaat om het schoonmaken van je vloeren, is dweilen een van de meest effectieve manieren om een frisse en schone omgeving te behouden. Niemand houdt echter van die vervelende strepen die soms achterblijven na het dweilen.

Gelukkig zijn er enkele geweldige tips die je kunt volgen om streeploos en effectief te dweilen. In dit artikel delen we 12 handige tips met je die je kunt toepassen voor schitterend schone vloeren.

1. Kies eerst de juiste dweil

Voordat je begint met dweilen, is het eerst belangrijk om een geschikte dweil te hebben. Je kunt kiezen voor een vloerwisser, een mop of een dweilset. Wij gebruiken het liefst een dweilset, omdat dit een complete set is wat dweilen lekker efficiënt maakt.

Wij maken gebruik van de Techweise 4-in-1 dweilset. Deze dweilset heeft namelijk een spray-functie, uitwringsysteem en inklapbare emmer.

Daarnaast wil je altijd dweilen met een microvezeldoek. Een dweil met microvezeldoek is fantastisch voor het oppakken van vuil en vlekken, en ze laten minder water achter dan traditionele dweilen, wat helpt strepen te verminderen.

Wil je een top 5 van de beste dweilen van 2023 zien? Bekijk dan dit artikel.

Beste dweil tips om te dweilen

Vermijd oude dweilen

Oude en versleten dweilen kunnen vuil en vet verspreiden in plaats van het op te nemen. Kies voor een schone, goed onderhouden dweil en zorg ervoor dat de microvezeldoek schoon is voor je begint met dweilen.

2. Voorbereiding is key

Voordat je begint met dweilen, begin je met stofzuigen van de vloer. Dit voorkomt dat vuil zich verspreidt tijdens het dweilen. Ook is het belangrijk dat je zometeen lekker je gang kan gaan en niet tijdens het dweilen moet opruimen.

Zorg er dus voor dat je de vloer vrijmaakt van spullen en kleding. Je wilt namelijk niet te veel accessoires verplaatsen tijdens het dweilen, omdat hierdoor veel stof vrijkomt.

3. Dweil met het juiste reinigingsmiddel 

Gebruik altijd een reinigingsmiddel dat geschikt is voor jouw type vloer. Te veel schoonmaakmiddel kan strepen veroorzaken, dus volg de aanbevolen dosering. Het is ook raadzaam om de handleiding van jouw vloer te raadplegen.

Sommige vloeren zoals tegels bijvoorbeeld, vragen een speciale behandeling en mogen niet gedweild worden. Heb jij thuis een laminaatvloer? Dweil dan met laminaatreiniger. 

4. Kies de juiste techniek

Dweil met koud water in plaats van warm water

Een veelgemaakte fout tijdens het dweilen is dweilen met warm water. Warm water verdampt sneller dan koud water waardoor zeepresten en strepen op de vloer overblijven. Dit veroorzaakt een vette vloer na het dweilen. Bovendien vinden bacteriën warm water heerlijk, waardoor je de vloer dus alleen maar vuiler maakt!

 

Een vloerwisser in gebruik

 

Dweil niet te nat

Te veel water op de vloer kan strepen achterlaten. Zorg ervoor dat je dweil goed is uitgewrongen voordat je begint. Daarom is het raadzaam om met een dweil te dweilen waarmee je controle hebt over de natheid. Kies daarom voor een dweil met uitwringsysteem, zoals met deze dweil. 

Bekijk ook deze handige tips voor het dweilen van een vloer!

 

Werk van voren naar achter

Verdeel de vloer in secties en dweil systematisch. Dit zorgt ervoor dat je geen gebieden overslaat en helpt strepen te minimaliseren. Je kunt dus het beste van voren naar achter dweilen.

5. Het spoelen en uitwringen van de dweil

Spoel je dweil regelmatig uit in schoon water om vuil en zeepresten te verwijderen die strepen kunnen veroorzaken. Ook zorgt dit ervoor dat je het vuil niet verder uitsmeert over de vloer. Je kunt dus altijd het best werken met een dweilset dat voorzien is van een uitwringsysteem. Dit is niet alleen voor de vloer handig, ook blijven je handen zo lekker schoon!

Een dweilset met uitwringsysteem van Techweise

 

6. Laat de vloer goed drogen na het dweilen

Ben je klaar met dweilen? Laat de vloer na het dweilen en spoelen dan even luchten voordat je er weer op loopt. Dit helpt waterstrepen te voorkomen. Ook voorkom je zo dat er vuil van je voeten of schoenen op de vloer blijft plakken.

Om het proces te versnellen, kun je er ook voor kiezen om de ramen op te zetten nadat je klaar bent met dweilen. Hierdoor droogt de vloer sneller.

Dweil de vloer na met een droge doek

Wat ook handig kan zijn, is na het dweilen, de vloer af te nemen met een droge (schone) doek. Hierdoor heeft de natte vloer niet de kans om vuil en stof op te nemen en houd je het laminaat ook goed droog. Als laminaat namelijk te nat wordt, kan dit gaan uitzetten.

7. Wees consistent, ook met dweilen

Dweil regelmatig volgens een schema om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en strepen veroorzaakt. Hierdoor blijft je vloer lekker schoon en heb je veel langer plezier van je vloer. Sommige vloeren dienen vaker gedweild te worden dan andere vloeren. Een goede vuistregel is om iedere week minimaal één keer te dweilen.

Dweil van Techweise in gebruik

 

Extra handige tips voor het dweilen

1. Gebruik azijnoplossing

Een oplossing van water en azijn kan helpen om strepen te voorkomen en de vloer extra te laten glanzen. Daarnaast is dit een milieuvriendelijk alternatief voor regulier schoonmaakmiddel. Azijn is namelijk een stuk minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld een allesreiniger. 

2. Gebruik een stoomreiniger

Een stoomreiniger kan diepere reiniging bieden zonder veel water achter te laten, waardoor strepen worden geminimaliseerd. Hierdoor kun je eenvoudig vlekken verwijderen die je er met een reguliere dweil niet uit krijgt. Daarnaast heb je geen schoonmaakmiddel nodig wat wederom beter voor het mileu is. Je kunt bijvoorbeeld deze stoomreiniger gebruiken voor de effectieve schoonmaak.

 

Conclusie

Met deze 12 tips in gedachten, ben je goed uitgerust om streeploos en effectief te dweilen. De juiste dweil, voorbereiding, techniek en droging spelen allemaal een rol in het bereiken van glanzende, schone vloeren. Door regelmatig schoon te maken en kleine gemorste vlekken snel aan te pakken, kun je genieten van vloeren die er altijd als nieuw uitzien. Onderzoek altijd eerst goed welk schoonmaakmiddel je nodig hebt en kies vervolgens voor een geschikte dweil. 

Het liefste een dweil met een uitwringsysteem en een emmer om snel en effectief te kunnen dweilen.